Cesta: Systémová složka / Výchovně vzdělávací pořady  / Archiv / Pořady / Co vařily naše babičky


Cílová skupina: od 5. ročníku ZŠ

Časový harmonogram:

Délka programu pro 1 skupinu: 120 minut

Počet skupin denně: 5 skupin

Počet žáků ve skupině: 10 – 12

Přesný čas nástupu na program: 8.00, 9.30, 11.00, 12.30 a 14.00 hodin

Vstupné: 50 Kč/os. (vstupné zahrnuje náklady na suroviny k vaření)


Cíl programu:

Tradiční zemědělské plodiny a jejich využití v lidové stravě. Cílem je získání poznatků o některých tradičních zemědělských plodinách a jejich využití v lidové stravě na Valašsku v dřívějších dobách a dnes a vaření vybraného pokrmu. Na závěr programu rekapitulace nových poznatků formou pracovního listu.   


Průběh programu:

Program se bude konat ve dvou vybraných objektech muzea, v areálu Mlýnské doliny ve mlýně a v Živém domě.

V první části programu - ve mlýně bude probíhat pečení chleba s výkladem – popis tradičního postupu při pečení, způsobu zadělávání těsta a používané suroviny, nádoby a další pomůcky, způsob vytápění chlebové pece, ochutnávka upečeného chleba.


V Živém domě se budeme zabývat krátce výkladem o tradičních zemědělských plodinách a jejich využití při přípravě tradičních valašských jídel v minulosti a v dnešní době. Hlavním úkolem účastníků bude příprava a vaření některých vybraných pokrmů. Účastníci programu si podle receptu vyberou předem nakoupené potraviny a uvaří zadané jídlo. Budeme pracovat v menších skupinách, tj. max. 10 – 12 dětí . Uvařené jídlo společně zkonzumují a provedou úklid. Na závěr programu zrekapitulují nové poznatky vyplněním pracovních listů.


Pouze pro objednané skupiny! Objednávky pouze telefonicky!!!


Kontakt: Bc. Helena Cviklová, 571 757 116, mob. 731 277 547, cviklova@vmp.cz

 

Odkaz na fotogalerii akce zde.


 



Jazykové verze

  • Čeština
  • Deutsch
  • English