Cesta: Programy a výstavy / Archiv / Valašský rok 2011 / Podzim v zahradě a chalupě


 

Život minulých generací, našich staříčků a stařenek byl spojen s každodenní prací. Od jara se lopotili na svých  kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně. Výsledky jejich úsilí však závisely na přízni počasí, ne vždy se urodilo dostatek. Koncem srpna a začátkem září se vytrhával len a později,  kolem svátku sv. Václava se kopaly  brambory a prováděla lehká orba políček. Sklízela se jablka, která se dále zpracovávala. Část se sušila  v sušírnách na křížaly, z dalších se lisoval mošt a některé se ukládaly do sklepa pro zimní konzumaci.  Sbíraly se také švestky – trnky,  ze kterých se vařila povidla. Stavení  se pomalu připravovala na dlouhé zimní období. Hospodyňky nakládaly zelí do škopků,  které bylo až do pozdního jara nejčastější složkou potravy Valachů. Děvčata zase chodívala hrabat listí na podestýlku, hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení. Dlouhé krkošky se řezaly na menší polena, která se ukládala kolem celého stavení. Také ovce se podruhé ostříhaly.

Právě tyto podzimní práce nabídne návštěvníkům sobota 24. září 2011 na Valašské dědině.

 

 Po celodenní práci bylo potřeba se dobře najíst. Tradiční valašská jídla zejména z brambor nabídnou naše kuchařky na Miloňově. V chalupě z Nového Hrozenkova čp. 10 Vám hospodyně připraví tzv. podlesník – bramborový placek, pečený na zelovém listu. V sousední chalupě bude hospodyňka na plotně sporáku péct bramborové placky pomazané máslem a povidly.  V usedlosti z Velkých Karlovic Jezerného zase ochutnáte tzv. podplameníky z bílé mouky.  

 

Jak se na Valašsku říká, nebylo by roboty, aby se při ní nezpívalo. Začalo se na „vesno“ při prvních pracích na poli se celý kraj od Javorníků až za Hostýnské vrchy ozýval zpěvem, po celé léto až do pozdního podzimu. Tradiční náladu navodí harmonikáři, kteří zahrají řemeslníkům k práci a hostům pro potěšení. Dědinou bude procházet i dudák.

 

Potěší nás, přijdete-li si s námi v sobotu 24. září společně zavzpomínat na podzimní čas s pracemi, které se z našeho života vytratily, potěšit se, zazpívat si a třeba i něco zakousnout z tradiční valašské kuchyně.



Jazykové verze

  • Čeština
  • Deutsch
  • English