Cesta: Programy a výstavy / Archiv / Valašský rok 2016 / Podzim na poli a v chalupě


Kde: Valašská dědina

 

Život minulých generací, našich staříčků a stařenek byl spojen s každodenní prací. Od jara se lopotili na svých kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně. V třetí zářiovou sobotu se zaměříme na ovoce, jeho zpracování a využití při přípravě tradičních pokrmů.

Koncem září a zejména v říjnu se sklízela jablka, která se dále zpracovávala, především v sušírnách na křížaly. Ta nejlepší se ukládala do sklepa pro zimní konzumaci, někdo z jablek lisoval mošt. Sbíraly se švestky – trnky a smažila se z nich povidla, nebo se sušily v sušírnách.

Stavení se pomalu připravovala na dlouhé zimní období. Hospodyňky krouhaly a nakládaly zelí do škopků, které bylo až do pozdního jara spolu se zemáky nejčastější složkou potravy Valachů. Děvčata chodívala hrabat listí na podestýlku dobytku, hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení. Dlouhé krkošky se řezaly na krátká polena, která se ukládala kolem celého stavení. Podruhé se stříhaly ovce. Prováděla se lehká orba políček.

 

Právě tyto práce raného podzimu nabídne návštěvníkům sobota 24. září na Valašské dědině.

Po celodenní práci bylo potřeba se dobře najíst. Ochutnávku tradičních a už zapomínaných pokrmů nabídnou naše kuchařky v chalupě z Velkých Karlovice – Miloňova. V chalupě z Nového Hrozenkova čp. 10 Vám hospodyně připraví koláče a ve vedlejším domě se budou péct placky z vařených brambor na plotně sporáku.    

Jak se na Valašsku říká, nebylo by roboty, aby se při ní nezpívalo zvláště, když se sešlo více lidí. Už na vesno při prvních pracích na poli se celý kraj od Javorníků až za Hostýnské vrchy ozýval zpěvem, po celé léto až do pozdního podzimu. Tradiční náladu navodí gajdoši z Kopanic a Petr Sovják z Neubuze, kteří zahrají jak k práci, tak hostům pro potěšení.

Budeme rádi, přijdete-li si s námi v sobotu 24. září společně zavzpomínat na podzimní čas s pracemi, které se z našeho života vytratily, potěšit se, zazpívat si a třeba i něco zakousnout z tradiční valašské kuchyně.

 

Plakát na akci                Program

Režie: Mgr. Petr Liďák; +420 571 757 112, e-mail: lidak@vmp.cz


Přílohy ke stažení



Jazykové verze

  • Čeština
  • Deutsch
  • English