Cesta: Programy a výstavy / Archiv / Valašský rok 2015 / 2015 / Podzim na poli a v chalupě 2015


Kde: Valašská dědina

- tradiční podzimní práce, letos se zaměřením na zpracování brambor

 

Každodenní práce je i naším údělem. Naši předkové, staříčci a stařenky se od jara lopotili na svých kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně. V druhou zářiovou sobotu se zaměříme na způsoby sklizně zemáků – brambor a jejich využití při přípravě tradičních pokrmů. V minulosti se brambory kopaly nebo vyorávaly později, až kolem svátku sv. Václava. Hned na poli se třídily do košů podle velikosti na hrubé (velké), sadbové a drobné, které se spolu s pokopanými musely spotřebovat nejdříve, než se mohly zkazit nebo seschnout. Sklízela se jablka, která se dále zpracovávala, především v sušírnách na křížaly. Ta nejlepší se ukládala do sklepa pro zimní konzumaci, někdo z jablek lisoval mošt.

Stavení se pomalu připravovala na dlouhé zimní období. Hospodyňky krouhaly a nakládaly zelí do škopků, které bylo až do pozdního jara spolu se zemáky nejčastější složkou potravy Valachů. Sbíraly se trnky – švestky a smažila se z nich povidla. Děvčata chodívala hrabat listí na podestýlku dobytku, hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení. Dlouhé krkošky se řezaly na krátká polena, která se ukládala kolem celého stavení. Podruhé se stříhaly ovce.

Právě tyto práce raného podzimu nabídne návštěvníkům sobota 12. září na Valašské dědině.

Po celodenní práci bylo potřeba se dobře najíst. Ochutnávku tradičních a už zapomínaných pokrmů z brambor nabídnou naše kuchařky v chalupě z Velkých Karlovice – Miloňova.  V chalupě z Nového Hrozenkova čp. 10 Vám hospodyně připraví na zelných listech podlesníky a ve vedlejším domě se budou péct placky z vařených brambor na plotně sporáku.   

Jak se na Valašsku říká, nebylo by roboty, aby se při ní nezpívalo zvláště, když se sešlo více lidí. Už na „vesno“ při prvních pracích na poli se celý kraj od Javorníků až za Hostýnské vrchy ozýval zpěvem, po celé léto až do pozdního podzimu. Tradiční náladu navodí gajdoš Petr Sovják z Neubuze spolu s hudeckou muzikou Bača z Valašského Meziříčí, která zahraje jak k práci, tak hostům pro potěšení.

 

Potěší nás, přijdete-li si s námi v sobotu 12. září společně zavzpomínat na podzimní čas s pracemi, které se z našeho života vytratily, potěšit se, zazpívat si a třeba i něco zakousnout z tradiční valašské kuchyně.

Plakát na akci zde:

 Pořad je realizován za finanční podpory ministerstva kultury ČR.

 

Režie pořadu: Mgr. Petr Liďák; +420 571 757 112


Přílohy ke stažení



Jazykové verze

  • Čeština
  • Deutsch
  • English