Cesta: Odborná činnost / Tradiční rukodělná výroba / Škvarky z popela


Pálení škvarků z popela

Mezi staré zaniklé technologie rozšířené v oblasti západních Karpat bylo i takzvané pálení škvarků z popela. Jednalo se o primitivní zpracování dřevěného popela na účinný prostředek k bělení plátna. Jednalo se o doplňkový způsob obživy dřevařů na Valašsku, který definitivně zanikl v průběhu 19. století, kdy škvarky z popela byly nahrazeny roztoky uhličitanu draselného (potaše) a zejména roztoky uhličitanu sodného (sody).

Na výrobu škvarků z popela („oškvarků“ ) se používal výhradně dřevěný popel, který dřevaři získávaly pálením dřeva v lesa. Ve svahu se položily dvě klády, mezi kterými byla vybrána zemina. Takto získaný prostor se vyplnil popelem a klády se zakryly syrovými větvemi a na závěr dobře omazalo silnou vrstvou hlíny, čím se vytvořil komín. Pod komínem bylo nutné vybodovat malou pec, v níž se rozdělal oheň. V celém komíně musel být udržován tak dlouho nepřetržitý žár, dokud se popel vlivem trvalé vysoké teploty neslil do hrud připomínajících svým tvarem právě škvarky. Vychladlé škvarky rozváželi formani a překupníci dále do světa.

Foto: Jana Tichá, Karel Matocha, Václav Michalička



Jazykové verze

  • Čeština
  • Deutsch
  • English